Tillinsiemeniä on pitkään lisätty lähes kaikkiin suolaliuoksiin ja säilykkeisiin. Suolakurkkujen ja etikkakurkujen kanssa käytetään kokonaisia tillin varsia siemenineen, kun taas hapankaalissa käytetään vain siemeniä. Tillinsiemenet sopivat hyvin liha- ja kalaruokiin, mihin tahansa kasvishöystöön, ja erityisesti herne-, papu- ja linssiruokiin.
Käyttö
Kastikkeet, keitot, säilöntä, liharuokien valmistus, siipikarjaruoat, lisukkeet.
Maku
Mausteinen
Ravintoarvo 100 g kohden.
Proteiinit (g / 100g)… 16
Rasvat (g / 100g)… 15
Hiilihydraatit (g / 100g)… 12
Energia-arvo (kcal / 100g)… 250
Kuba Iodo -kalvo suojaa lehmien utareiden terveyttä lypsyn jälkeen. Jodi-kalvo estää maitotulehdusongelmia. Kosmeettiset pehmentimet estävät halkeamien muodostumista nisässä ja antavat pehmeyden tunteen.
Käyttö: Levitä nisäupotuskupilla lypsyn jälkeen.
Kurkuma, tieteelliseltä nimeltään Curcuma longa, on monivuotinen kasvi inkiväärikasvien (Zingiberaceae) perheestä. Sen kotimaa on Intian subkontinentti ja Kaakkois-Aasia. Kasvi kasvaa jopa 1 metriä korkeaksi ja sillä on pitkänomaiset lehdet ja keltaiset kukat. Kuitenkin juuri kurkuman risoomit ovat ne, joita arvostetaan eniten niiden kulinaaristen ja lääketieteellisten ominaisuuksien vuoksi.
Kurkumaa on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä ayurvedisessä ja kiinalaisessa lääketieteessä sen lukuisien terveyshyötyjen vuoksi. Se sisältää yhdisteen nimeltä kurkumiini, joka on vastuussa sen kirkkaasta keltaisesta väristä sekä voimakkaista antioksidantti- ja tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista.